CD-er

Til eftertanke

 

Solosang og live-indspilning af salmer med orgelimprovisationer er to af de usædvanlige musikalske oplevelser, der venter én på den nye Cd ”DAGEN VIGER - in memoriam Peter Møller & Jesper Madsen”,

Mariæ Bebudelse

 

I de sidste godt 100 år har vi haft et orgel i Jerne kirke. Det sidste i rækken blev bygget af Th. Frobenius & Sønner i 1977 og var på 16 stemmer, 2 manualer og pedal. Det blev i 1990 udvidet til sit nuværende stemmeantal –

Solosang og live-indspilning af salmer med orgelimprovisationer er to af de usædvanlige musikalske oplevelser, der venter én på den nye Cd ”DAGEN VIGER - in memoriam Peter Møller & Jesper Madsen” fra Classico. I 1995 opfordrede Janne Solvang organist og komponist Peter Møller til at skrive en udsættelse af en gammel salme for sopran i lighed med hans soloparafrase fra 1986 over ”Kirken den er et gammelt hus”. Dette værk er nu sammen med musik af komponist - og organistkollegaen Jesper Madsen blevet samlet og udgivet på en smuk og anderledes Cd.

 

Cd’en er en hyldest til de to danske komponerende organister Peter Møller og Jesper Madsen, der begge døde alt for tidligt i 1999, men som nåede at få stor indflydelse på dansk kirkemusikliv. Peter Møller var beundret for sin evne til at improviserer på orgel , og denne krævende musikalske disciplin har hans elev Jesper Topp taget op efter ham. Cd’en inde-holder en række improvisationer, hvor en enkel sunget salme er eneste holdepunkt. Med salmen som udgangspunkt folder Jesper Topp en verden af toner ud på orglet i Ordrup kirke, hvor Cd’en er indspillet. De to musikere har sammen lavet en Cd med dybe rødder i den danske salmetradition og samtidig søgt at forny genren. Vægten er specielt lagt på de gamle salmer af bl.a. Brorson og Kingo, som de to organister havde et særlig nært forhold til. Cd’en indeholder udover Peter Møllers soloparafraser ”Dagen viger og går bort” og ”Kirken den er et gammelt hus”, en række orgelkoraler og strofiske sange komponeret af de to organister.

 

Du kan bestille/læse mere om cd'en her

Orgelkoncert.dk

20 stemmer, omintoneret til det instrument, vi kender i dag. Orglets disposition har rod i baroktidens orgler, men det er også muligt at spille romantisk musik på det – med fuldt ud tilfredsstillende resultat.

 

Det afspejles i valget af musik til denne cd, hvor man kan lytte til baroktidens store mester - Johann Sebastian Bach og den senromantiske, danske komponist Rued Langgaard. Flere af Langgaards 11 stykker for orgel er tidligere udgivet, men det er første gang, samtlige stykker er medtaget og udgivet på én indspilning. Cd-en er nu på gaden og kan bestilles via pladeselskabet Classico. Anmeldelse på cd-en kan læses via nedenstående link:

 

Organistbladet